Woningnood…

Het is even geleden dat ik wat op papier kalkte. Verhalen genoeg die door mijn hoofd spinnen, maar de motivatie of de zin om er wat mee te doen ontbreekt momenteel. Ik ben alleen maar moe, zo intens moe. Maar daar over een andere keer meer.

Zoektocht.

Nu wil ik het hebben over mijn zoektocht naar een woning. Want mijn god wat is dat een haast onmogelijke opgave.

Waar zal ik beginnen? Laat ik eerst even mijn situatie uitleggen: ik zit momenteel op een “recreatiepark” in Zeist, Dijnselburg genaamd. Onder de lokale bevolking beter bekend als polencamping. En daar is het op zijn zachts gezegd niet fijn. Bijna elke nacht herrie. Polen ’s ochtends vroeg met halve liters bier voorbij zien lopen, terwijl ik zelf een slok van mijn koffie neem. En dan heb ik geluk dat het nu winter en koud is en de ramen en deuren vaak dicht zijn. Ik ben al meerdere keren aan wezen kloppen, maar dat helpt niet. Het gaat dan even goed om vervolgens weer terug te vallen. Ik heb het ook al meerdere keren aangegeven bij de beheerder, maar ik heb zo het idee dat hij niet eens weet wat er zich op zijn terrein afspeelt. En dat hij het wel best vindt, aangezien hij elke maand toch wel van alle huisjes de huur ontvangt. Ik bedoel, iets meer dan 100 huisjes, bijna allemaal verhuurd met een gemiddelde prijs van 700 euro per maand. Reken uit je winst.

Woningnet en vrijesector.

Ik ben dus opzoek naar een woning hier in de omgeving. Maar dat valt niet mee. Ik sta bij woningnet Utrecht ingeschreven sinds juni vorig jaar, en heb dus een korte inschrijvingsduur. En aangezien alle woningen op woningnet Utrecht worden vergeven aan de hand van hoe lang iemand staat ingeschreven, kunt u als lezer mijn kansen wel inschatten. Dan kom ik gauw uit bij de vrije sector. Daar komt ook gelijk het andere probleem om de hoek kijken. Inkomen. Ik heb een heel goed betaalde baan en kan een hoge huur prima betalen, maar er zit een addertje onder het gras. De meeste verhuurders in de vrije sector hanteren een inkomenseis. Een belachelijk hoge inkomenseis. Ik zal een voorbeeld geven.

Onlangs had ik me ingeschreven op een nieuwbouwproject in Amersfoort Vathorst. Een prachtig complex en goed betaalbaar. Ik kreeg een mail van de verhuurmakelaar met inschrijvingsformulieren. Er werd me wel even gewezen op de huur voorwaarden. In die voorwaarden staat dat de kandidaat een bruto inkomen moet hebben van 4,0 tot 4,5 keer de kale huur (in dit geval 790,-) Een minimaal bruto inkomen van 3200 euro dus. Wat en geld. Ik verdien dat niet. Ik heb toen een mail gemaakt met uitleg over mijn situatie, en alle inkomensbewijzen bijgevoegd die je maar kunt bedenken. Ik wilde daarmee aantonen dat ik de huur makkelijk kon betalen. In afwachting van het antwoord was ik me al aan het verlekkeren over de inrichting. In de antwoordmail werd me verteld dat ik volgens hun berekeningen niet kwam aan de gestelde eis van 4,25x de kale huur aan bruto inkomen. Weg droom. Ik heb een antwoord of een bezwaar maar laten zitten. Ik heb contact gehad met de gemeente Zeist en er is een project om mensen te helpen in een benarde situatie. Dat project noemen ze “doorbraak”. Ik heb daar een plan voor geschreven en ingediend en wacht nu op goedkeuring van de gemeente. Dit is een soort urgentie, dit omdat ik voor een “gewone” urgentieverklaring niet in aanmerking kom. Ik ben benieuwd wat daaruit voort komt. Daarnaast sta ik al 10 jaar ingeschreven in Den Haag maar om daar weer naar terug toe te verhuizen is voor nu geen optie.

Hypotheek.

Nu zit ik dus nog steeds op de camping in een chalet. Goed, ik heb een dak boven mijn hoofd en 4 muren om me heen. Maar als het zo koud is zoals afgelopen week is het wel afzien. Ik hoor jullie denken: “Is kopen dan geen optie?” Ja en nee. Het zit namelijk zo dat de regels voor het verkrijgen van een hypotheek verscherpt zijn en je nu nog maar 100% van de aankoopsom kan krijgen als hypotheek. Het komt er op neer dat alle extra kosten koper en verbouwingskosten zelf moet hebben en niet mag mee financieren in een hypotheek. Kort gezegd je hebt een aardige zak met eigen geld nodig om daarvoor in aanmerking te komen. Misschien zie ik wat over het hoofd in dit hypotheekverhaal, laat het me dan weten.

Ik heb mijn zoons beloofd dat we dit jaar Kerst en Oud & Nieuw samen in een nieuw huis zullen vieren. Het is mijn prioriteit om voor de zomer een huis te vinden.

Wat zoek ik?

Ik zoek een huis of appartement/flat met minimaal 2 slaapkamers. De rest maakt me niet veel uit. De ligging moet zijn op maximaal 20 minuten fietsen van mijn werk in Den Dolder. Dus zie je iets of heb je iets voor me, laat het me weten.

Onder dit bericht staan meerdere knoppen om te delen. Please deel dit bericht op je sociale media!

Ik ben jullie dankbaar alvast!

Wouter.

Ps.: volgens mij kan ik me beter maar alvast inschrijven op een bejaardenflat want dat gaat nog sneller…..

Advertenties

2 gedachten over “Woningnood…

  1. Ik ken je situatie van dichtbij…heb de glurende, herriemakende medebewoners gezien. Dat je hier uberhaupt gedropt bent mét kind is al bijzonder te noemen. Anyway, jouw verhaal is typisch Nederland. Daar waar je vroeger al een urgentie kreeg omdat het bij je ouders niet uit te houden was, moet je nu aan bepaalde voorwaarden doen. En dan die inkomenseisen voor een bepaalde huurprijs…welke meerwaarde voegt het toe om een bruto inkomenseis te stellen op 3k…je betaalt immers maar een kwart hiervan, belachelijk dus. Ik weet niet meer of we het al eens over “antikraak” hebben gehad, maar misschien is dat een optie.

    Feit is…en blijft…dat je in een teelballensituatie verkeert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s